Facebook Twitter Pinterest You Tube
uit ons blog: voor de bijl!

uit ons blog: voor de bijl!


Bijlen met elegant golvende stelen, met strepen, stippen en grafische vlakken in alle kleuren van de regenboog; bij het New Yorkse Best Made Company weten ze hoe je een eeuwenoud stuk gereedschap onweerstaanbaar maakt. En niet alleen vanwege de looks; we hebben het hier over vlijmscherpe solide bijlen van topkwaliteit, handgemaakt volgens oude Amerikaanse traditie van het sterkste staal. De bijlen zijn dan ook stuk voor stuk genummerd. Bij urbans and indians hebben we een zwak voor mooi gereedschap, zeker aan prachtige handgemaakte exemplaren kunnen we geen weerstand bieden. Kun je nagaan wat zo’n serie perfecte handgemaakte bijlen met ons doet. Wij willen er wel tien! Twee voor het betere hakwerk en zeker een stuk of acht voor aan de muur, wauw!

CHALLIS_960a_1_1024x1024.jpgHB-_FLAT-FLASH-960_1024x1024.jpg

Best Made Company is in 2009 opgericht door grafisch ontwerper en bijlen-gek Peter Buchanan-Smith en zijn jeugdvriend Graeme Cameron. Twee jonge honden die voor een frisse wind zorgen in de wereld van houthakkers en hun bijlen. Smith groeide op in het Canadese Ontario op een grote boerderij. Als kind leerde hij al hakken met een bijl tijdens ontdekkingstochten door dichte bossen en kampeertrips met zijn kano. Na zijn verhuizing naar New York, zei Smith zijn geliefde gereedschap vaarwel en legde zich toe op zijn carrière als  grafisch ontwerper. Maar er knaagde iets. Hij wilde terug naar het pure gevoel van het zwerven door de bossen en het maken van kampvuurtjes. Op hetzelfde moment liep zijn relatie op de klippen, stierf zijn hond, werd hij gedwongen zijn medewerkers te ontslaan en zijn gerestaureerde Victoriaanse huis te verkopen vanwege teruglopende inkomsten. Hij gooide het roer om en keerde terug naar zijn twee grote liefdes, bijlen en kunst. Smith besloot een goede bijl maken die als gereedschap zou kunnen dienen ‘in de echte wereld’, maar ook mooi zou staan in huis. Smith begon vintage-bijlen in alle soorten en maten te verzamelen, op zoek naar ‘de perfecte bijl’. Een tweetal sierlijke klassieke modellen voldeden aan zijn strenge technische criteria en werden zijn uitgangspunt. Voor de stelen ontwierp hij grafische patronen, gebaseerd op de traditionele wijze waarop indianen en kolonisten hun kano-peddels beschilderden. In 2009 lanceerden Smith en Cameron hun eerste Art Axes, bedoeld voor mannen, vrouwen, stedelingen, weekend-krijgers en houthakkers. De bijlen werden een succes. Een paar dagen na lancering was het vaderdag en werd de voorraad van 100 bijlen in 1 dag verkocht. Smith en Cameron waren er beduusd van.

AFA_LICKITYSPLIT-960_1024x1024.jpg

Best_made_HBA_PALEMALE.jpg

best_made_hoes.jpg

GEAR_BAG_600j_1024x1024.jpg

best_made_details2.jpg

De bijlen van Best Made Company worden met de hand gemaakt in een van Amerika’s oudste bijlenmakerijen. Vervolgens worden ze gespoten in de werkplaats van Peter Buchanan-Smith. Iedere Best Made bijl heeft een nummer en draagt het credo CCGF: Courage, Compassion, Grace, Fortitude,. De bijl wordt geleverd in een prachtige houten kist, met een beschermkap, officiële documentatie, onderhoudstips en garantie. Best Made Company maakt twee soorten bijlen: de Hudson Bay Axe en de American Felling Axe.

De Hudson Bay is een handbijl met een opvallend lange steel. Hierdoor heb je – behalve een veiligere afstand - meer controle in je slag bij het gebruik van twee handen en een groter bereik bij het gebruik van één hand. De American Felling Axe, is voor het grote werk. Hij is gemodelleerd naar een klassiek Amerikaans ontwerp dat zich bewezen heeft als het ideale gereedschap voor het omleggen van bomen. Naast de Art Axes, bracht Best Made afgelopen jaar ook een Unfinished collectie op de markt; hoogwaardige bijlen met ongeschilderde stelen voor een lagere prijs.

best_made_unfinshed.jpg

 

best_made_bijlen_overzicht.jpg

Een bijl met een uiterlijk als dat van de Art Axes, loopt het risico louter te worden gezien als kunstobject. De Best Made bijlen worden dan ook bejubeld door esthetici en urban hipsters en er hangen zeven exemplaren in de Saatchi Gallery in Londen. Maar – tot grote opluchting van outdoor-mannen Smith en Cameron – worden hun bijlen vooral gekocht door mensen die hem echt gebruiken. Houthakkers, avonturiers en mensen met gevoel voor kwaliteit en traditie, zoals de vrouw die er laatst zes kocht voor haar zes zonen. Cameron: “Bijlen zijn prachtige objecten en tijdloze instrumenten; ze zullen generatie na generatie inspireren. Ze zijn er om verzameld, gekoesterd en vooral gebruikt te worden.”

AFA_DONALD-960_1024x1024.jpg

Het succes van de Best Made bijlen is grotendeels te verklaren vanuit een diepgeworteld verlangen naar authenticiteit. In Amerika en in Europa bestaat momenteel een enorme herwaardering van vakmanschap, oude technieken en authentiek geproduceerde producten. Een beweging tegen de stroom van globalisering, digitalisering, en de dominantie van mega-producenten. Jonge mensen willen opnieuw hun eigen trui breien, zelf groente verbouwen, zelf een konijn villen en hun eigen hout hakken. Smith: “Zelfs in dit digitale tijdperk zou iedereen een bijl moeten hebben – los van waarvoor je hem gebruikt. Het is het ultieme anti-gif tegen het overvolle en gestreste moderne leven. Hout hakken geeft ons betekenis.”

hit_what_you_aim_for.jpg 

Nate bressler.jpg foto's: Nate Bressler en anderen

--> lees meer over best made company

--> lees meer blog berichten van urbans and indians

--> naar de shop van urbans and indians

Facebook Twitter Pinterest You Tube