Facebook Twitter Pinterest You Tube
Uit ons blog: vers buitengeluk uit Milaan

Uit ons blog: vers buitengeluk uit Milaan


Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar Mariëlle van urbans and indians was even snel bij de Salone del Mobile, de toonaangevende interieurbeurs in het mooie Milaan. Een kort verslag:

"Een gigantische hoeveelheid mooie dingen heb ik gezien in Milaan! Op de beursvloer, maar ook in de achteraf-straatjes. Want als je rondzwerft door een vreemde stad, zie je eigenlijk altijd heel veel moois. Ik zet de meest inspirerende buiten-artikelen 'quick and dirty' voor je op een rijtje:

Laten we met een hoogtepunt beginnen: de brits van hout en leer van het Italiaanse label Manifesto Design. Stoer, solide en prachtig in z'n eenvoud. Die zouden we direct in onze tent willen hebben.

Manifesto design_italie2.jpg

Puur dedoeld als beursdecoratie, maar ik vond hem erg tof: een bundel globe-lampen. Een superleuke do it yourself voor iedereen die van reizen houdt. Koop een aantal globes bij de kringloopwinkel of via Marktplaats, monteer er fittingen in en je hebt een geweldige blikvanger in je huis. Real easy! 

globe_lampen.jpg

Ander nieuws op buiten-gebied dit jaar op de beurs: Patricia Urquiola ontwierp kunststof buitenservies Jellies voor Kartell. Over-de-top kristal-look-a-like die tegen een stootje kan. Niet echt onze smaak, maar praktisch is het wel!

salone_milan_2014_kartell_urquiola_glassware_gold-e1397215391769-360x240.jpgkartell_servies.jpg

Een leuk staaltje 'mannen-design': de jerrycan-kast van het label Danish Fuel. De jerrycan is misschien wel het stoerste symbool voor outdoor adventure. Hier is de robuuste tank zorvuldig doorgezaagd, zodat hij open kan klappen. Binnenin is een delicate kast gemaakt met spiegel en kleine plankjes. Hang hem aan de muur als badkamerkastje of medicijnkastje.

jerrycan toiletkastje.jpgJerrycan kastje.jpg

Een variant op de boomhut van spiegels, waren de enorme zwevende plantenbakken van spiegelend materiaal door de Japanse architect Sou Fujimoto, in de stand van Cassina. Het was constant onduidelijk waar je nou precies naar keek in deze zwevende jungle. Eén groot groen gezichtsbedrog. 

zwevende_spiegelbakken.jpgzwevende_spiegelbakken2.jpg

De masters van het chique buitenmeubilair presenteerden zich dit jaar weer in een prachtige stand met een betoverend wit decor van opengewerkt hout. Een hypnotiserende jungle in meerdere delicate lagen, compleet met de geluiden van vogelstjes, apen en bliksem. Niet alleen de meubels hadden een hoge wanna-have factor, ook dat decor zien wij thuis wel voor ons. Dan maken we de jungle geluiden er zelf wel bij. 

dedon_milaan3.jpg

dedon_milaan5.jpgdedon_milaan4.jpg

dedon_milaan1.jpg

Het Franse Merci had ook een pop-up store in Milaan. Hier vond ik eigenlijk alles prachtig, maar met name deze olielamp viel me op. Een erg mooi (maar veel duurder) alternatief voor de originele Feuerhand-lamp.  

Merci lamp olie.jpg

 

Verder kwamen we veel prachtig gemaakte luxe stoelen tegen voor op je terras of in je serre. Luie stoelen van hout, canvas, batyline, verstelbaar, opklapbaar en geschikt voor buiten.

verstelbare loungestoelen.jpgstoel_met_canvas_vouwkuip.jpg

opklapstoel_houten_frame_buiten.jpgbuitenstoel.jpg

Een trend die zich - gelukkig - alsmaar verder ontwikkelt is Urban Green. Waar je ook keek, overal zag je groene oases met weelderige planten. Aan gevels, in containers, op verhogingen en in putten. Veel planten waren gemaakt van prachtige stoffen, als decoratie materiaal voor de beurs. Maar ik zag vooral ook veel echte tuintjes, in de straten rond de beurs, te danken aan de vlijt van gewone Italianen met een groen hart. Fijn. groen in vuilcontainer.jpg

cactus in ijzeren bak.jpg

Active Ants.jpggreen wall.jpgstoffen_plant.jpg


In het Hoofdstuk Vuur, is 'vuur-hangmat' Grillo van FormAxiom de moeite van het vermelden waard. Een als maliënkolder vermomde BBQ van RVS, die je als een paraplu inklapt en eenvoudig meeneemt.

vuur_hangmat.jpg

folding campfire .jpgvuur_hangmat2.jpg

Verder zagen we in het Japanse Paviljoen een mooi voorbeeld van Zen on the road: een bakfiets met goudvissen en een klein tuintje, een theepotje en een tatami matje voorop. All you need really.

Bakfiets vissen en bonsai.jpgBakfiets uit Japan.jpg

Meer betoverend moois uit Japan: een installatie van OLED TAMPOPO Lights van Takao Inoue. De fragiele paardenbloem - Tampopo in het Japans - is veelvuldig te zien in Japanse films. Inoue: “It reminds us of our old memories of picking up dandelion’s puff. The mysterious light gives us a moment to release ourselves.” De OLED TAMPOPO bestaat uit een natuurlijke paardenbloem, zorgvuldig geplukt tijdens het voorjaar, en ingegoten in een blok van transparante acryl. Er schijnt een piepklein lichtpuntje is in de stengel te zijn geschoven, dat voortdurend van intensiteit wisselde. Een mooi dromerig beeld en ik vroeg me af hoe ze die paardebloemen zo prachtig ingegoten hebben zonder ze te pletten. 

paardebloem_lampje1.jpg

paardebloem_lampjes2.jpg

Maar misschien wel het alleleukste wat we zagen in Milaan was geen onderdeel van de Salone, maar een stille tip van een gewone Italiaan(se) in een dwarsstraatje. Een heerlijk eenvoudige ode aan de zomer.  

parasols aan gevel.jpg

Ik vond de beurs echt enorm inspirerend; heb in twee dagen tijd zo veel moois gezien. Volgend jaar zeker weer, ik block het alvast in de agenda!"

Wil je de sfeer van de Salone del Mobile in Nederland proeven, ga dan naar de Dutch Design Week in Eindhoven. Ook een aanrader! 

--> naar de shop van urbans and indians

 

fotografie: urbans and indians

Facebook Twitter Pinterest You Tube