Facebook Twitter Pinterest You Tube
Uit ons blog: onderwater atlas met een boodschap >

Uit ons blog: onderwater atlas met een boodschap >


Atlas die het hemelgewelf draagt, misschien ken je hem nog uit je schoolboeken of van het Paleis op de Dam. Op de Bahamas is onlangs een onderwater-versie gemaakt; een gigantische Atlas die niet de hemel draagt, maar de zeespiegel. Een betoverend beeld met een boodschap.

Ocean Atlas verrees in de aquamarijne diepte van de Naussau zee. Het kolossale beeld verwijst naar de reus die de hemel torst uit de Griekse mythologie, maar is vormgegeven als een jong meisje dat de zeespiegel op haar schouders draagt. Ocean Atlas van kunstenaar Jason Decaires Taylor is het grootste beeld ooit in een onderwaterlandschap geplaatst; het weegt zestig ton en meet 5 meter hoogte van de zeebodem tot het wateroppervlak.

onderwateratlas_jason_decaires_taylor2.png Het beeld is gemaakt in opdracht van de Bahamas Reef Environment Educational Foundation, een stichting die zich ten doel stelt de koraalriffen in de Bahamas te beschermen. De stichting wil met de Ocean Atlas een onderwatertuin creëren, die bezoekers weglokt van de natuurlijke koraalriffen van de Bahamas, die zwaar te lijden hebben onder de toeristische drukte. Ocean Atlas is opgebouwd uit PH neutrale materialen en vormt een kunstmatig rif voor tropisch onderwaterleven.

onderwateratlas_jason_decaires_taylor4.png

onderwateratlas_jason_decaires_taylor5.png

In de symboliek van een moderne Atlas zit dan ook een belangrijke boodschap. De wereldzeeën worden ernstig bedreigd door vervuiling, overbevissing en opwarming van de aarde. De Ocean Atlas belichaamt de grote last die toekomstige generaties zullen moeten dragen om het maritieme ecosysteem van onze aarde te beschermen. Bam, die staat! En op lokaal niveau vinden wij het óók het een slimme zet; de riffen van de Bahamas beschermen door er een betoverend mooi kunstmatig rif aan toe te voegen. It is certainly better on the Bahamas!

onderwateratlas_jason_decaires_taylor1.png

onderwateratlas_jason_decaires_taylor6.pngonderwateratlas_jason_decaires_taylor3.pngonderwateratlas_jason_decaires_taylor8.png

foto's: Jason Decaires Taylor

--> lees meer blogberichten van urbans and indians

--> bekijk de community van urbans and indians

Facebook Twitter Pinterest You Tube