Facebook Twitter Pinterest You Tube
hoera! glamping viert z'n 2000e verjaardag!

hoera! glamping viert z'n 2000e verjaardag!


Wie denkt dat glamping een gril is van de moderne stadmens, vergist zich. Het esthetisch kamperen blijkt reeds 2000 jaar geleden uitgevonden. Verrassing! Met hun luxe tentenkampen toonden de Romeinen zich de godfathers of glamping. Ze gebruikten tenten van geitenleer en sloegen zelfs haringen in de grond voor prachtige tabernakel-tenten; een soort kerken van tentdoek.

romiense_leren_tent.pngtabernakeltent.jpg 

En wat dacht je van de Engelse ontdekkingsreizigers? Die waren rond 1900 ook serieus bezig, met hun karavanen van dragers met hutkoffers en safaritenten. In de voetsporen van de ontdekkingsreizigers volgden de rijke toeristen. Wederom met karavaan. ALLES voor een leuk uitzicht op wilde dieren aan de rand van de onmetelijke jungle. Met je voeten omhoog terwijl 4 koks zich uitsloven voor het avondmaal, that is.  

For the happy few

Aan het einde van de 19e eeuw trokken trokken welgestelde stedelingen in de weekenden naar een soort zomerkampen. Ze brachten er hun nachten door in grote canvas tenten met houten vloeren, houten hemelbedden, zware gordijnen en een servieskast. Ja, lees die zin nog maar eens. Dat is het serieuze werk, toch?

kamperen_1891.pngkampeergeschiedenis_1900_1.jpegkamperen_1892.png

Kamperen was in die tijd enkel voor de rijken en er werd dan ook gegeten van porseleinen borden in 'het kamp'.

Everybody camp now!

Maar rond 1900 werd ALLES anders; een Londonse kleermaker naaide voor zichzelf een tent, zo klein, dat hij achterop zijn fiets paste. Nadat de opperste verbazing van zijn kennissen enigzins was geluwd ('hoe onverantwoordelijk!'), werd kamperen in Engeland razendsnel populair bij alle lagen van de bevolking. De kampementen van de arbeiders kenmerkten zich niet bepaald door comfort.

Een paar jaar later (1910) werd in Nederland de padvinderij opgericht. Dit bracht veel aandacht voor het kamperen. Maar de padvinders hadden ook de luxe niet uitgevonden. Hun kampen kenmerkten zich door grote soberheid. En Tucht! En Discipline!

sccouts_in_Bennekom_rond_1947.png kampeergeschiedenis_1920.JPG

In 1914 werd de eerste camping van Nederland geopend: Camping Bakkum aan de Noord Hollandse kust. Al snel volgden er meer.  


Camp in style

Met het stijgen van de welvaart in de jaren 50, steeg ook het aantal vrije uren dat mensen tot hun beschikking hadden. Het was gedaan met de soberheid van de padvinderstijl. Er werd  flink uitgepakt met tenten van zware kwaliteit, houten meubilair en gestreken bloesjes.

kamperen-jaren-veertig_vijftig.pngkampeergeschiedenis_jaren50.jpg

 

Zwervend recreëren

Met de komst van de camperbusjes, klaptafels en -stoelen in de jaren zestig, ontstond een compleet nieuwe manier van comfortabel buiten verblijven. Het ‘zwervend recreëren’ werd heel populair. In de jaren die volgden, stortten de Nederlanders zich massaal op het kamperen.

kampeergeschiedenis_sixties.png

Caravans en vouwwagens werden voor veel mensen financieel bereikbaar en ook de tenten maakten een grote ontwikkeling door. Heel Nederland trof elkaar op de camping. Maar langzaam veranderde dat; de welgestelden gingen langzaamaan steeds vaker met het vliegtuig op vakantie, en kamperen werd steeds meer een aangelegenheid van de lagere tot gemiddelde inkomens.

camping_jarenzeventig.jpg 

Functional focus

Onder invloed van buitensporten als hiking en trekking, werd kamperen in de jaren tachtig steeds spartaanser en functioneler ingevuld. Het traditionele canvas werd op grote schaal vervangen door nylon en plastic.

kampeergeschiedenis_spartaans_nylon.png

En daar, lieve mensen, is het een beetje misgegaan met het kamperen. ;-)
Veel mensen keerden zich af van de spartaanse opvatting van kamperen en kozen, zodra zij het zich konden permitteren, voor een vliegvakantie met hotel. De all-inclusive vakantie aan de Middellandse Zee won snel terrein. Weg slapen onder de sterren, weg schaduwdieren maken op het tentdoek en weg wakker worden van de nachtegaal...

Revival of classical camping

De afgelopen jaren werden all-inclusive vakanties steeds goedkoper en daarmee ook massaler. Met honderdduizenden tegelijk vertrekken Nederlanders 's zomers per vliegtuig naar hun hotel aan de overvolle Spaanse of Turkse kust. Het kon dan ook niet uitblijven: de rollen draaiden weer om. De nieuwe luxe is rust en vooral ruimte. Away from the crowds, op een plek dichter bij de natuur. Maar zonder dat het behelpen wordt. De laatste jaren is er dan ook steeds meer belangstelling ontstaan voor het de manier waarop onze overgrootouders hun dagen in de buitenlucht doorbrachten; comfortabel en in stijl. Grote canvas tenten zijn ondanks hun grote gewicht, ongekend populair, oldtimer caravans en klassieke camperbusjes zijn zeer geliefd en alle denkbare vormen van luxe kamperen winnen razendsnel terrein. Glamourous camping is back!

kampeergeschiedenis_glamping2.png

Enthousiast geworden van kamperen nieuwe stijl? Steeds meer accommodaties bieden safaritenten met boxspringbedden, tipi's met handgeweven tapijten of gers met houtgestookte baden. Sla je liever je eigen kamp op? Urbans and indians biedt tal van prachtige en fijne glamping artikelen in de shop. Have fun!

--> naar de shop van urbans and indians

--> lees meer blogberichten van urbans and indians

Facebook Twitter Pinterest You Tube