Facebook Twitter Pinterest You Tube
uit ons blog: bladerkunst next level!

uit ons blog: bladerkunst next level!


Okee jongens, de herfstbladeren liggen alweer overal rond te schooien en diep vanuit ons binnenste borrelt een totaal irrationele behoefte aan gezellige bezigheden op. Ofwel: knutseltijd! En omdat we het intussen wel weten met die herfstmandjes vol aangevreten eikels en muffe boleten, vonden wij het tijd voor een quite stunning autumn example. We gooien de lat gewoon meteen lekker omhoog en laten jullie kennis maken met de betoverende kunstwerkjes van Lorenzo Durán. Wij zegen: Yes we can! Of tenminste; yes we can try! Hoewel.....

urbans_and_indians_lorenzo_duran1.png

urbans_and_indians_lorenzo_duran3.png

urbans_and_indians_lorenzo_duran5.png

urbans_and_indians_lorenzo_duran6.png

Op een dag zat de Spaanse kunstenaar Lorenzo Durán te kijken naar een etende rups. Plotseling bedacht hij exact hetzelfde te gaan doen als de rups: knipwerkjes te maken in bladeren. Zijn 2 grote liefdes, natuur en kunst, vielen samen in dit plan en Durán raakte compleet in de ban van het bladeren-knippen. Nu, 4 jaar later, heeft Durán een enorme hoeveelheid minutieus geknipte bladeren met geometrische patronen en natuurscènes afgeleverd en is zijn werk regelmatig te zien op exposities in heel Europa.

Over de technische kant van het knippen was nauwelijks informatie te vinden toen Lorenzo Durán van start ging. Er was maar 1 oplossing: het gewoon op allerlei manieren te proberen. Na ontelbaar veel mislukte knipwerkjes begon Lorenzo langzaam een eigen techniek te vinden. Zijn bondgenoten: de scalpel van een chirurg en het haakje van een tandarts! Durán perfectioneerde zijn techniek tot een niveau waarbij de rupsen die hem aanvankelijk inspireerden, afsteken als een stelletje suffe amateurs.

urbans_and_indians_bladerkunst_Lorenzo_Duran8.png

urbans_and_indians_bladerkunst_Lorenzo_Duran9.png

urbans_and_indians_bladerkunst_Lorenzo_Duran7.pngurbans_and_indians_bladerkunst_Lorenzo_Duran11.png

urbans_and_indians_bladerkunst_Lorenzo_Duran10.png

urbans_and_indians_bladerkunst_Lorenzo_Duran12.png

urbans_and_indians_bladerkunst_lorenzo_duran13.png

Durán werkt vooral met bladeren die hij in zijn directe omgeving vindt. Hij wast, droogt en perst de ze tot ze volledig vlak zijn. Daarna maakt hij de tekening, plakt deze op het blad en snijdt vervolgens stukje bij beetje het materiaal weg tot de figuur op het blad verschijnt. Als het snijden klaar is, komt pas het meest lastige deel: het papier van het blad afhalen. Dit moet extreem voorzichtig gebeuren; bij een piepkleine verkeerde beweging scheurt het blad. En dan zijn dagen, weken of - in het geval van Durán - maanden werk verpest. Probeer dan maar eens zen te blijven.  

Okee, daar gaan we!
Bladeren uit onze omgeving: check!
Scalpel en tandartshaakje: gaan we regelen. Check dus!
Geduld en tijd: ehhh…..

Okee, we kijken nog even langer naar de betoverende bladeren van Lorenzo Durán ter inspiratie! De herfst duurde drie maanden toch?

urbans_and_indians_lorenzo_duran2.png

urbans_and_indians_bladerkunst_Lorenzo_Duran14.png

urbans_and_indians_bladerkunst_Lorenzo_Duran15.png

urbans_and_indians_bladerkunst_Lorenzo_Duran16.png

urbans_and_indians_bladerkunst_Lorenzo_Duran17.png

urbans_and_indians_bladerkunst_Lorenzo_Duran18.png

--> meer weten over het werk van Lorenzo Durán? Kijk op www.naturayarte.es.

--> meer blogberichten van urbans and indians

Facebook Twitter Pinterest You Tube